علیرغم استقبال مدیر کل آموزش و پرورش گلستان اما رئیس اداره گرگان با شانه خالی کردن از مسئولیت ، حاضر نیست با مسئولین نظارتی بر سر تظیم قیمت و کیفیت لباس مدارس دانش آموزان بر سر یک میز بنشیند.
به گزارش گلستان ما ؛ یکی از مسائلی اساسی که این روزها خانواده های گرگانی با آن درگیر هستند ، پوشاک و لباس مدارس فرزندان آنها برای آغاز سال تحصیلی جدید در مهرماه می باشد ، چند سالی است که با ورود آموزش و پرورش به موضوع لباس مدارس و ارائه مدلی خاص با تکیه بر رنگ ، قد و شاخص های متحدالشکل برای این موضوع ، دغدغه های خانواده ها از نوع ، کیفیت و قیمت این لباس ها بالاتر رفته است .
اجبارا باید پذیرفت که هر جا دولت دخالت کرد کا را خرابتر کرد و هر کجا موضوع را به مردم سپردیم بهتر نتیجه گرفتیم و موضوع لباس مدارس یکی از این موضوعات است که امروز به عنوان یک اجبار که حالت زورگویی و اجباری به خود گرفته ، خانواده ها را ناراحت نموده است .
اما این فرایند چه مسیری را طی می کند ؟
از سال 91 به این طرف انجمن حمایت از مصرف کنندگان استان گلستان ، آموزش و پرورش ، سازمان صنعت ، معدن و تجارت و اتحادیه تولید کنندگان پوشاک قبل از تیرماه طی جلساتی با هم می نشستند و قیمت لباس و طرح و اندازه آن را تعیین می کردند .
از همان سالها خیاط و تولیدی لباس به دلیل اینکه سود خوبی از تمرکز مدارس و حجم بالای لباس های مورد نیاز ، بدست می آورد مبلغی به عنوان کمک به مدیر مدرسه می داد و یا اینکه تجهیزاتی مثل اسپیلت یا کالایی دیگر را برای مدرسه می خرید .
متاسفانه از سال 92 به بعد برخی مدیران فکر می کردند که این وظیفه تولیدی لباس است که مبلغی را به عنوان حق السهم مدارس به مدیران بپردازد و احتمالا برخی از مدیران متوجه سود زیاد این کار شده لذا خواستند سهمی از آن داشته باشند و تهدید کردند که اگر مبلغ به آنها داده نمی شود قرارداد نمی بندند .
ورود سازمان دانش آموزی استان
سال 96 بود که بعد از چند وقت بی نظمی سید خلیل حسینی رئیس سازمان دانش آموزی استان گلستان، محمدرضا وطنی مدیر کل آموزش و پرورش استان را قانع کرد که این کار یعنی لباس مدارس به این سازمان واگذار شود تا این سازمان با همکاری اتحادیه تولیدکنندگان و خیاطان که ادغام شده بودند و انجمن حمایت از مصرف کنندگان کار لباس مدارس را انجام دهند .
قرار بر این شد از هر دست لباس مبلغ 1000 تومان سازمان دانش آموزی به دلیل اینکه سازمانی غیر انتفاعی و غیر دولتی است و هزینه های جاری چون اردوی پیش آهنگان و .. دارد، بگیرد و مبلغ 1000 تومان هم اتحادیه انجمن حمایت از مصرف کنندگان به دلیل بازرسی ، رصد کیفیت و تهیه ماشین ایاب و ذهاب و .. .
این کار جواب داد و علیرغم اینکه در سالهای 93 ، 94 ، 95 قیمت لباس ها بالا بود و کیفیت آن نیز تعریفی نداشت اما سال 96 با توجه به تضمین سود 30 درصدی برای تولید کنندگان قیمت لباس ها با 40 درصد کاهش به سال 92 برگشت که رضایت 75 درصدی خانواده ها و دانش اموزان را در پی داشت .
آغاز سهم خواهی مدیران
این کار به نحو مطلوب در حال پیشرفت بود که بعد از مهرماه و ایام بازگشایی مدارس وقتی اتحادیه دنبال سهم 1000 تومانی خود را از تولیدکنندگان طلب کرد آنها گفتند که مدیران هر کدام از ما مبالغی حتی بیشتر از 5000 تومان برای یک دست لباس دریافت کرده و آنها حاضر نیستند دیگر پولی بدهند .
سال گذشته بیش از 70 هزار دست لباس دانش آمزوان دوخته شد و اگر فقط مدیران مدارس از هر دست لباس فقط 2 هزار تومان گرفته باشند مبلغ 140 میلیون تومان می شود که طبق آمارها، انجمن و اتحادیه ریالی دریافت نکرده و سازمان دانش آموزی نیز فقط نصف سهمش را گرفته است ، حال سوال اینجاست که باقی پولها کجا و به حساب چه کسی رفته است ؟ و خرج چه کاری شده است ؟
دیدگاه باز گوهری راد مدیر کل جدید آموزش و پرورش
با توجه به این نقص ، امسال کارشناسان اتحادیه تولید کنندگان و خیاطان و انجمن حمایت از مصرف کنندگان با احسان گوهری راد مدیر کل آموزش و پرورش وارد مذاکره شدند تا هم نقص سال گذشته اصلاح و هم روند خوب سالهای گذشته تداوم یابد .
گوهری راد نیز ضمن استقبال از این طرح خوب ، اعلام آمادگی کرد تا مدارس استان از این طرح نیز استفاده کنند اما وقتی پای این طرح به آموزش و پرورش گرگان رسید بهجت تربتی نژاد رئیس اداره گرگان زیر بار آن نمی رود و گویا تمایل ندارد در این زمینه ورود داشته باشد.
دیدگاه بسته تربتی نژاد یا شانه خالی کردن از مسئولیت
تربتی نژاد مدیری که تازه این سمت را به عهده گرفته ، با توجیه اینکه هیچ شهری چنین کاری نکرده از ورود به ساماندهی این عرصه خودداری کرده است ، علیرغم اینکه نهادهای شهرستانی همچون سازمان صنعت و معدن و تجارت ، انجمن حمایت از مصرف کنندگان ، اتحادیه تولید کنندگان و خیایان ، اصناف به دنبال ساماندهی این فضا هستند اما تربتی نژاد خود را کنار کشیده است .
کنار کشیدن رئیس آموزش و پرورش گرگان از این طرح با توجه به اجبار مدیران مدارس به خانواده ها برای خرید از تولید کننده خاص نشانه زورگویی و تحکم و سلب اختیار و آزادی مردم است ؛ بواقع اگر آموزش و پرورش دخالت در لباس دانش آموزان را نمی پذیرد چرا به خانواده ها کارت ویزیت فلان تولید کننده را می دهند و می گویند لباس فرزندانشان را از آنجا تحویل بگیرند .
ایجاد رانت و فساد با کنار رفتن آموزش و پرورش
در این قضیه با کنار رفتن نقش نظارتی آموزش و پرورش دست مدیران بازتر شده و می توانند با واحد تولیدی که مبلغ بیشتری به آنها پورسانت بدهد قرارداد ببندند و دانش آموزان را به آن تولیدی بفرستند که این موضوع خودبخود ایجاد رانت و فساد می کند و این سوال پیش می آید که این پولها کجا رفته و صرف چه می شود ؟
نکته مهم دیگر اینکه ؛ در اینجا تولید کننده نیازهای مدرسه را مرتفع می کند نه دانش آموزان و خانواده ها را و "اصل آزادی و انتخاب و فلسفه اختیار بشریت" کاملا زیر سوال می رود .
کارشناسان این حوزه می گویند اگر آموزش و پرورش قصد دخالت ندارد فقط به ارائه سیاستهای کلی و شاخص مثلا اندازه و طرح بسنده کند و نوع دوخت ، پارچه و رنگ و ... را خود خانواده و دانش آموز انتخاب کند اما در عمل حرف مدیر مدرسه به کرسی می نشیند و خانواده ها مجبورند به قیمت بالا و غیر کارشناسی تن بدهند .
ضربه به اشتغال و اقتصاد استان گلستان
از طرفی تولید کننده های استانی و کارگاههای کوچک خود اشتغالی با این سیستم به حاشیه می روند و برخی واسطه ها که اصلا تولید کننده هم نیستند با فراهم کردن لباس های مد نظر مدیران مدارس حتی از استانهای دیگر ، ضربه به اشتغالزایی و اقتصاد استان بزنند .
وانگهی قرار بود در این طرح انجمن حمایت از مصرف کنندگان ، اتحادیه و همکاری آموزش و پرورش دانش آموزان بی بضاعت و آنهایی که توانایی خرید لباس مدرسه را ندارند رایگان لباس دریافت کنند که با کنار کشیدن آموزش و پرورش حالا آنها نیز باید جور این قصور و کوتاهی را از جیب بپردازند .
نویسنده گزارش : جواد عموزاد
انتهای پیام /
© کپی بخش یا کل هر کدام از مطالب گلستان ما با ذکر منبع امکان پذیر است.
نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری گلستان ما در وب سایت منتشر خواهد شد
پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد